Τα αγόρια φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα νεαρά και νεότερα

τα αγόρια φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα νεότερη και νεότερη: φάση μεταξύ του να είναι φυσικά αλλά όχι κοινωνικά ενήλικες γίνεται μεγαλύτερη

ScienceDaily – Τα αγόρια ωριμάζουν φυσικά νωρίτερα από ποτέ. Η ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας μειώνεται κατά περίπου 2,5 μήνες κάθε δεκαετία τουλάχιστον από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ο Joshua Goldstein, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικής Έρευνας του Max Planck στο Rostock (MPIDR), χρησιμοποίησε δεδομένα θνησιμότητας για να αποδείξει αυτή την τάση, η οποία μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Αυτό που είχε ήδη καθιερωθεί για τα κορίτσια φαίνεται να ισχύει και για τα αγόρια: η χρονική περίοδος κατά την οποία οι νέοι είναι σεξουαλικά ώριμοι, αλλά κοινωνικά δεν θεωρούνται ακόμη ενήλικες.

“Ο λόγος για την προηγούμενη ωριμότητα για τα αγόρια, όπως και με τα κορίτσια, είναι πιθανότατα επειδή τα περιβάλλοντα διατροφής και ασθένειας γίνονται όλο και πιο ευνοϊκά γι ‘αυτό”, λέει ο δημογράφος Joshua Goldstein. Από καιρό έχει τεκμηριωθεί από τα ιατρικά αρχεία ότι τα κορίτσια βιώνουν την πρώτη τους εμμηνόρροια νωρίτερα και νωρίτερα. Αλλά δεν υπήρχε συγκρίσιμη ανάλυση δεδομένων για τα αγόρια. Ο Goldstein επιλύει αυτό το κενό μελετώντας τα δημογραφικά δεδομένα που σχετίζονται με τη θνησιμότητα. Όταν η αρσενική παραγωγή ορμονών κατά τη διάρκεια της εφηβείας φτάνει σε μέγιστο επίπεδο, η πιθανότητα να πεθάνει άλματα. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται “ατυχήματα”, υπάρχει σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες και είναι στατιστικά καλά τεκμηριωμένο.

Ο Goldstein ανακάλυψε ότι η μέγιστη αξία θνησιμότητας του ατυχήματος μετατοπίστηκε σε παλαιότερη ηλικία κατά 2,5 μήνες για κάθε δεκαετία από τα μέσα του 1700 ή λίγο περισσότερο από δύο χρόνια τον αιώνα. Κατά συνέπεια, η ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας των αγοριών μειώθηκε με τον ίδιο ρυθμό. Ουσιαστικά, τα δεδομένα έδειξαν ότι η ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας γίνεται νεότερος και νεότερος από τότε που το ατύχημα συμβαίνει νωρίτερα και νωρίτερα. (Η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία για τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την καταπληκτική Βρετανία και την Ιταλία. Από το 1950 τα δεδομένα δεν είναι πλέον σαφή, αλλά υποδεικνύει στασιμότητα.) Το μέγιστο του καμάρι ατυχήματος συμβαίνει στην καθυστερημένη φάση της εφηβείας, αφού τα αρσενικά φτάνουν στην αναπαραγωγική ικανότητα και τους Αλλαγές φωνής.

Όταν τα αγόρια παίρνουν σωματικά ώριμα παίρνουν περισσότερους κινδύνους και ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται

Το ατύχημα, το οποίο υπάρχει επίσης μεταξύ των αρσενικών πιθήκων, συμβαίνει επειδή οι νέοι άνδρες συμμετέχουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνη συμπεριφορά όταν η απελευθέρωση της ορμόνης τεστοστερόνης φτάνει στο μέγιστο. Επικίνδυνες και απερίσκεπτες εκθέσεις δύναμης, αμέλειας και υψηλής τάσης στη βία οδηγούν σε αυξημένο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων. Η πιθανότητα παραμένει χαμηλή, αλλά ο ρυθμός αυξάνεται σημαντικά (βλ. Γραφικό).

Όσον αφορά το αναπτυξιακό στάδιο του σώματος “Το Being 18 Today είναι σαν να είναι 22 το 1800” λέει ο Joshua Goldstein. Θεωρεί τις κύριες αιτίες ως καλύτερη διατροφή και βελτιωμένη ανθεκτικότητα κατά των ασθενειών. Επειδή η πτώση άρχισε πολύ πριν από την παρέμβαση του αυτοκινήτου (συνοδευόμενη από υψηλό κίνδυνο ατυχήματος) φαίνεται ότι η μετατόπιση της ηλικίας ωριμότητας είναι βιολογική και δεν σχετίζεται με τεχνολογικές εξελίξεις ή κοινωνικές δραστηριότητες. Όταν η χρήση αυτοκινήτων ή πυροβόλων όπλων έγινε κοινή δεν μπορεί να παρατηρηθεί σημαντική επίδραση στα δεδομένα.

Αν και δίνουν στοιχεία για τη μετατόπιση της ηλικίας μόνο έμμεσα μέσω δεδομένων θνησιμότητας, ο Joshua Goldstein υπογραμμίζει τη σημασία της βιολογικής της σημασίας: «Οι ερευνητές βλέπουν για πρώτη φορά πώς τα θηλυκά και τα αρσενικά έχουν εξίσου ανταποκρίνονται στις αλλαγές στο περιβάλλον».

Η εμφάνιση της βιολογικής έναντι της κοινωνικής ενηλικίωσης παρασύρεται

“Οι βιολογικές και κοινωνικές φάσεις στη ζωή των νέων παρασύρονται όλο και πιο δυνατές”, λέει ο Josh Goldstein. “Ενώ οι έφηβοι γίνονται ενήλικες νωρίτερα με βιολογική έννοια, φθάνουν αργότερα στην ενηλικίωση σχετικά με τους κοινωνικούς και οικονομικούς τους ρόλους”. Η έρευνα του κύκλου ζωής δείχνει ότι για περισσότερο από μισό αιώνα η ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι παντρεύονται, έχουν παιδιά, ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους και γίνονται οικονομικά ανεξάρτητες από τους γονείς τους συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον Joshua Goldstein, αυτό δεν επεκτείνει μόνο την περίοδο της φυσικής ενηλικίωσης κατά την οποία οι νέοι δεν έχουν ακόμη παιδιά. «Σημαντικές αποφάσεις στη ζωή γίνονται με αυξανόμενη απόσταση από την απερισκεψία της νεολαίας». Ο δημογράφος επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές εάν η “φάση υψηλού κινδύνου” της εφηβείας γίνεται πιο επικίνδυνη για τα αρσενικά επειδή αρχίζει νωρίτερα. Ενώ οι νεότεροι άνδρες είναι λιγότερο διανοητικά και κοινωνικά ώριμοι, οι γονείς τείνουν επίσης να επιβλέπουν τα παιδιά τους πιο στενά όταν είναι νεότεροι.

Πηγή ιστορίας:
Η παραπάνω ιστορία ανατυπώνεται (με συντακτικές προσαρμογές από το προσωπικό ScienceDaily) από υλικά που παρέχονται από το Max-Planck-Gesellschaft.

Αναφορά περιοδικού:
Joshua R. Goldstein. Μια κοσμική τάση προς την προηγούμενη αρσενική σεξουαλική ωριμότητα: στοιχεία από τη μετατόπιση των ανδρών θνησιμότητας των νεαρών ενηλίκων. PLOS ONE, 2011; 6 (8): E14826 doi: 10.1371/journal.pone.0014826

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *